Sahar Burhan är konstnär från Syrien. Släkt och familj finns kvar i landet.
Norrköping/Syrien

Hon följer de Syriska striderna på håll

1:55 min

Stridigheterna i Syrien fortsätter och har under den senaste veckan flyttat in i de större städerna. Sahar Burhan som kom till Sverige för fem år sen har hela sin familj kvar i landet och följer händelserna på håll.

– De bombade min brors hus. Det var bra att de visste och flyttade till ett annat hus och jag är glad att de inte var i huset när de bombade. Jag måste säga att jag är rädd.

Det som för sexton månader sen började som ett folkligt uppror mot en förtryckande regim har allt mer utvecklats till ett inbördeskrig. Många flyr till grannländerna, och även i Sverige märks att situationen blivit allt svårare för befolkningen i Syrien. Antalet asylsökande har ökat stort sen början av förra året. Första halvåret 2011 ansökte drygt 250 Syrier om asyl i Sverige, första halvåret i år var siffran uppe i 1212 asylsökande.

Till en början var striderna koncentrerade till mindre provinser runt om i landet, men nu är de större städerna Damaskus och Aleppo i fokus för både regimen, med president Bashar al-Assad i spetsen, och rebellerna. Högt uppsatta inom regimen har dödats och huntratals familjer har tvingats på flykt i städerna.

Sahar Burhan gör sitt bästa för att stötta sina vänner och släktingar härifrån Norrköping. På söndag kommer hon samla några vänner för att sjunga en sång om staden Damaskus som sen ska läggas upp på internet. Att bara visa att man stöttar de protesterande människorna i Syrien gör stor skillnad tror hon.

– Det är mycket bra att människor känner att jag är inte ensam, att det finns någon annan. Det hjälper väldigt mycket.

Vad tänker du om framtiden för Syrien?

– Jag är väldigt optimistisk, trots allt som händer med mycket våld och så. Men jag tänker att folk kommer lyckas att vinna, det finns ingen som kan stå emot folk. Folk har mycket stor makt.

Sofia Strindvall

Reporter
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista