1 av 2
2 av 2
Lena Ekström Sjuksköterska foto Annika Selin
Valdemarsvik

Planerad vård skjuts fram till hösten

1:35 min

När turister och andra sommargäster kommer till Valdemarsvik under sommartid fyrdubblas befolkningen i kommunen. Detta innebär att belastningen ökar på vårdcentralen i Valdemarsvik.

– Vi märker att trycket ökar. Det kommer fler hit till "porten" som vi säger. Många kommer med getingstick eller att de gjort illa sig på ett eller annat sätt, säger Charlotte Kettle som är vårdcentralchef.

Lena Ekström arbetar som sjuksköterska på vårdcentralen.

– Det är mycket att göra sommartid för oss alla, men vi tycker också att det är kul att arbeta på sommaren, säger hon

Befolkningen i kommunen ökar från 7 500 personer till minst 30 000 med alla sommargäster. Enligt chefen på vårdcentralen har det varit omöjligt att få tag på vikarierande sjuksköterskor i sommar och iställte har man löst schemat med att dela upp semestrarna i två delar för personalen. För att klara sommarens tryck prioriteras det som är akut och den planerade vården till ortsborna skjuts fram till hösten.

– Ja vi får prioritera om i den planerade vården och ta det som är mest akut, säger hon.

Att den planerade vården skjuts fram i tiden är inget som tycks bekymra de ortsbor som vi träffar på Vårdcentralen. Birgitta Andersson bor i Valdemarsvik.

– Jag har inte märkt att det skulle vara något problem. Jag har blivit nöjd alla gånger här, säger hon.

Frida Karlsson är också ortsbo.

– Om jag kommer till en annan ort och blir sjuk så skulle jag ju bli mycket glad om de vill ta hand om mig där, säger hon.

Annika Selin
annika.selin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista