Hyresbostäder hoppas få bygga.
norrköping

Byggplaner i centrum rör upp känslor

1:38 min

Det råder turbulens i Norrköping om ett planerat bygge av ett flerfamiljshus vid Strömparken. Det är kommunala Hyresbostäder som vill bygga och stadsplaneringsnämndense beslut om en ny detaljplan för området har överklagats av ett 15-tal personer och företag.

Gruppen Rädda Strömparken samlar in namnunderskrifter mot ett bygget.Reidar Svedahl är en av dem som är med i gruppen.

- Vi tycker att det ska byggas bostäder i Norrköping, chmen inte i våra parker, Reidar Svedahl.

Flera som överklagat till länsstyrelsen anser att beslutet om en ny detaljplan för området kring parken tagits av fel nämnd, att kommunfullmäktige och inte stadsplaneringsnämnden skulle ha tagit beslutet. 1:e vice ordföranden i stadsplaneringsnämnen Mårten Arnberg (S) säger så här.

- Det är stadsplaneringsnämndens uppgift att besluta om sådana här ärenden, så vi ser inget fel i att ärendet beslutas i denna nämnd.

Rädda strömparken är även kritiska till att stadsplaneringsnämnen inte gjort någon miljökonsekvensbeskrivning och att nämnden inte tagit hänsyn till strandsskyddet.

- Vi har kommit fram till att det inte behövs någon miljökonsekvensbeskrivning och när det gäller strandskyddet har vi inte gjort något fel. Att bygga vid vattnet är inget konstigt i denna stad. Det finns sedan länge många bostäder längs stora delar av Motala Ström i Norrköping, säger Mårten Arnberg (S)

Det råder också delade meningar om var den planerade bygganden ska stå. Mårten Arnsten 1:e vice ordförande i stadsplaneringsnämnden säger så här.

- Vi bygger inte i parken, vi bygger vid sidan av parken, säger han.

Reidar från Rädda Strömparken har en annan åsikt.

- Jag förstår inte hur de kan säga så. Varför måste de då ta bort en massa träd. Träden står ju i parken, säger han.

Reporter: Annika Selin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista