Oppositionsråd Mathias Sundin(FP) vid den omdebbaterade Strömparken i Norrköping. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
norrköping

Strömparksbygget upp i fullmäktige

1:33 min

Byggandet av ett flerfamiljshus vid eller i Strömparken mitt i Norrköping ska tas upp och diskuteras i fullmäktige, trots att det redan finns ett beslut om bygget i stadsplaneringsnämnden. Hela ärendet upprör många i Norrköping och förslaget om en debatt i fullmäktige kommer från Folkpartiet.

Diskussionerna kring bygget av ett flerfamiljshus intill Strömparken i Norrköping är heta. Att stadsplaneringsnämnden tagit beslut om en ny detaljplan för området har ifrågasatts av många och Folkpartiet har nu lämnat in en motion där partiet föreslår att ärendet ska diskuteras och beslutas i fullmäktige. Vi träffade oppositionsrådet och folkpartisten Mathias Sundin (FP) i Strömparken.

– Frågan har ju väckt känslor och vi tycker att det är en så viktig fråga att vi tycker att kommunfullmäktige bör diskutera den, säger han.

Att Folkpartiet har lämnat in en motion om att de tycker att ärendet om Strömparken ska diskuteras i Fullmäktige välkomnas av kommunalrådet socialdemokraten Lars Stjenkvist.

– Beslutet har ju inte vunnit laga kraft ännu så då tycker jag abslout att vi ska diskutera ärendet i fullmäktige. Om det skulle finnas en oppinion inom fullmäktige mot detaljplanen eller ett husbygge återstår att se, säger han.

Att det planeras att byggas ett flerfamiljshus intill Strömparken i Norrköping har väckt starka känslor hos Norrköpingsborna. Flera överklaganden har lämnats in till länsstyreksen och gruppen Rädda Strömparken har bildats. Gruppen värnar om stans parker och samlar in namnunderskrifter i hopp om att kunna stoppa en byggnation.

– Det visar på att Norrköpingborna är engagerade och värnar om sin stad. Vi måste kunna diskutera allt möjligt om vi inte kan diskutera viktiga frågor hamnar vi ett farligt läge, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist.

Reporter: Annika Selin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista