Östergötland

Fler besök hos veterinären under sommaren

1:32 min

Under sommaren gäller det att hålla ett extra öga på sina husdjur. Risken att husdjuren skadas är nämligen betydligt större på sommaren. Till Valla djurklinik, i Linköping, kommer det in betydligt fler skadade djur i dessa dagar.

Björn Lindevall, veterinär och VD på Valla Djurklinik, tror att det beror på att husdjuren är utomhus mer, och att de går lösa i större utsträckning

– Det är ormbett, slagsmål, skärsår, påkörningar, fästingburnasjukdoma. Mer aktivitet leder till lite större risker helt enkelt, säger Björn Lindevall.

Ormbett är den vanligaste åkomman för hund och katt, Valla Djurklinik får in cirka 200 bett per säsong. Bortsett från den typen av skador ökar även akutfallen på sommaren, enligt Björn Lindevall.
Det kan leda till längre väntetider för djur med mindre kritiska besvär. Vissa dagar har kliniken en dubblering av fall jämfört med en lugn dag.

För att undvika att husdjuret drabbas av något har Björn Lindevall ett enkelt tips till matte och husse:

– Även om det är härligt att springa lös är det bra om man ändå vet vad djuret har för sig så att man inte blir allt för vidlyftig i friheten med djuren, för det är oftast då det händer, säger Björn Lindevall.

Madelene Szabó
madelene.szabo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista