Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Östergötland

Betydligt fler tränar på recept

1:19 min

Antalet förskrivningar av fysisk aktivitet på recept har ökat rejält i länet sedan 2006. Då ordinerades 1500 personer fysisk aktivitet på recept, 2011 var siffran uppe kring 4000 personer.

– Vi vet inte riktigt vad ökningen beror på, vi måste undersöka detta närmare. Vi vet dock att vi var mycket tidiga att införa fysisk aktivitet på recept i Östergötland och det kan vara en förklaring till en ökning, vi har kommit en bit på vägen, säger Lena Lundgren som är Hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget i Östergötland.

Fysisk aktivitet på recept innebär att man på en receptblankett ordineras att motionera, istället för ett läkemedel eller som ett komplement till ett läkemedel. Fysisk aktivitet kan användas både i förebyggande och behandlande syfte och receptet ska vara individuellt anpassat.

– Det behöver inte vara att man besöker ett gym, det kan även röra sig om promenader eller att simma, sådant som inte kräver ett sådant stort arrangemang, säger Lena Lundgren.

Följsamheten bland de som ordinerats fysisk aktivitet på recept ligger på cirka 70 procent i Östergötland., både vid mätning efter tre måndader och efter ett år. Recepten skrivs ut på länets samtliga vårdcentraler eller på specialistmottagningar. Framför allt är det promenader, vattengympa och styrketräning som ordineras och de flesta får en ordination på grund av problem i rörelseorgan, ett högre BMI än 25 eller på grund av högt blodtryck och en övervägande majoritet är kvinnor med en genomsnittsålder på 55.

– Vi måste kolla närmare vad detta beror på, men en förklaring är att kvinnor oftare har problem i rörelseorgan på grund av vissa arbeten som de haft, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista