Norsholmsbron har flera gånger blivit stående i öppet läge, vilket har lett till tågförseningar.
Norsholm

Problem med bro ger tågförseningar

1:26 min

Norsholmsbron har flera gånger blivit stående öppen, vilket har lett till att tågen inte kunnat passera. Förseningarna ger direkt problem för Östgötatrafiken.

– Vi har haft olika återkommande typer av problem med Norsholmsbron och det är något vi jobbar på att lösa, säger Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket.

Det som inträffade vid de senaste dagarnas stopp var att kontaktledningen som ger tågen ström inte slogs på igen efter en broöppning. När den inte slås på finns det ingen spänning i ledningarna och tågen står still.

Tidigare har det inträffat ett liknande fel, en elkontakt som sitter i skarven där bron öppnas har inte klaffat. Då signaleras det till tågen att bron fortfarande är öppen och att man får inte passera den.

Thomas Pihl säger att Trafikverket håller på att utreda felen.

– Nu tittar vi på om vi eventuellt måste byta ut några delar.

Mattias Näsström, som är trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, säger att ett tågstopp på Norsholmsbron påverkar dem mycket.

– Det är ju mitt emellan Linköping och Norrköping. Det är också där vi har flest resenärer på Östgötapendeln och det blir verkligen stopp på mellan stationerna Linghem och Kimstad. Det i sin tur leder till att vi måste ersätta med busstrafik mellan stationerna, Mattias Näsström.

Men Näsström poängterar att bussarna inte står och väntar, utan måste ringas in, vilket leder till omedelbara förseningar.

– Trafikupplägget slås sönder med hur tågen ska rulla vidare söder ut. Det här påverkar oss absolut direkt, säger Mattias Näsström.

Madelene Szabó

madelene.szabo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista