Motala Vadstena

Skaffa torrtoalett och få tre tusen i bidrag

1:22 min

Motala och Vadstena kommuner har en gemensam kampanj för att få folk på landsbyggden utan avlopp att byta till torrtoalett.

För att kommunerna ska slippa dom dyra kostnaderna får man året ut bidrag av hemkommunen om man säger upp sitt abonemmang för latrintömning och istället skaffar torrtoalett.

– Det är en väldigt kostsam hantering, kommenterar Ann Rickardsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Motala Kommun.

Det är inte bara dyrt att åka ut och hämta latrin på landet, det är heller inte en långsiktigt försvarbar lösning med hänsyn till miljön med dessa långa transporter menar man på Motala och Vadstena kommuner. Därför startade man ifjol en kampanj för att få folk att byta till torrtoalett. Året ur får man av kommunen bidrag om man säger upp sitt abonemmang för latrintömning och istället skaffar torrtoalett - och det finns två alternativ.

– Allt ifrån vanliga utedass där man komposterar sin latrin och fram till moderna eltoaletter där alltihop förbränns och lukten tas bort med hjälp av katalysator, säger Ann Rickardsson.

Man kan få upp till 3 000 kronor i bidrag, eller maximalt 50 procent av inköpskostnaden. Dessutom krävs tillstånd av kommunen att få kompostera sitt eget latrin, men det tillståndet brukar inte vara så svårt att få för som Ann Rickardsson säger:

– De flesta anläggningarna är godkända. Och det är väldigt många som har nappat på den här kampanjen.

Gustaf Larsson

gustaf.larsson@sverigesradio.se