Östergötland

Smittorisk hos smugglade hundar

1:31 min

Marknaden för smugglade hundar till Sverige fortsätter att breda ut sig. På jordbruksverket växer nu oron för vilka konsekvenser den ökande handeln för med sig.

- Det vi är rädda för är att de ska ha med sig rabies och dvärgbandmask, säger Maria Cedersmy, veterinärinspektör på Jordbruksverket i Jönköping.

Det är i dag ganska enkelt att få tag i en billig hundvalp. Med några klick finns den där att beställa från någon plats ute i Europa. Dessutom ganska billigt - oftast mycket billigare än hos en svensk uppfödare. Men samtidigt som man sparar tusenlappar ökar risken för att hunden man köpt har smugglats till Sverige.

- Vi får in många samtal från djurkliniker där veterinärerna träffat på djur med knasiga papper och människor som inte vet något alls om djuret de köpt.

Det är i den här okunskapen som riskerna växer. Hunden man köpt hem kanske inte alls är vad man trodde. Den kan sakna rätt medicinsk förberedelse eller rentav vara sjuk och riskera att smitta andra djur eller människor.

Hittills är vi relativt skonade i Sverige. Men det här kan komma att förändras om marknaden för smugglade hundar få fortsätta breda ut sig enligt Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

- Det är ju så att med volymen med ökade smugglade hundar ökar ju risken att det förr eller senare kommer något elände vi inte vill ha. Om det sen är radies eller dvärgbandmask eller något annat som dyker det återstår ju att se. Vi hoppas ju vi aldrig når den dagen men risken ökar ju, säger Maria Cedersmyg som är veterinärinspektör på Jordbruksverket.