Linköping

Blodfläckar hett tips om dubbelmordet

2:12 min

Polisen i Linköping har lyckats säkra blodspår i ett trapphus bara några hundra meter från den plats där det så kallade dubbelmordet ägde rum den 19 oktober 2004.

– Det är en kvinna som har vänt sig till oss och påtalat att det här spåret dök upp just den 19 oktober 2004 och finns i en ganska relativt stor närhet till brottsplatsen, vilket gör det högintressant, säger Jan Staaf.

Blodspåret som polisen lyckats säkra har hittats på en vägg i ett trapphus bara några hundra meter från brottsplatsen där en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna den 19 oktober 2004 knivmördades.

Utredningsledare Jan Staaf berättar att kvinnan som lämnat tipset fått informationen från en väninnan under ett samtal och direkt hörde av sig till polisen.

Tipset lät så pass intressant att man nu har skickat blodet till SKL för analys. Men hur troligt det är att blodfyndet har någon koppling till dubbelmordet har Jan Staaf svårt att säga.

– Det som gör det extra intressant är att en blodansamling har kommit till den 19 oktober 2004, det vill säga precis den dagen då de här fasansfulla brotten ägde rum på Åsgatan. Att det råkar vara just i den riktning som vi tror att gärningsmannen har flytt gör det hela än mer intressant, säger Jan Staaf.

Har ni sedan tidigare haft kontakt med någon i det här huset?

– Vi har pratat med väldigt många i den här utredningen, däremot har vi inte säkrat något blodspår just i det här området, vilket gör det extra intressant att få det här analyserat, säger Jan Staaf.

Förändras ert arbete med det här tipset och fyndet?

– Nej, egentligen inte. Vi har en inriktning som vi följer. I en mordutredning måste man arbeta lugnt och metodiskt och det fortsätter vi med, men när det dyker upp sådana här relevanta, viktiga och intressanta uppgifter så läggs de givetvis högst upp i prioriteringsordningen, säger Jan Staaf.

Hur mycket fokus lägger ni på det här tipset?

– Det här lägger vi väldigt högt fokus på. Så snart vi får svar, och det skulle glädjande nog visa sig vara ett positivt svar, kommer vi lägga väldigt stor energi att få en lösning kring det här.

När förväntas ni få resultatet från SKL?

– Svårt att säga, men någon vecka till utan att veta exakt. Men det spelar inte jättestor roll. Det har gått åtta år och om det tar några dagar extra är inte jätteviktigt för oss, säger Jan Staaf.