linköping

Kidnappningsdramat i hovrätten

1:36 min

Idag inleds rättegången i Svea Hovrätt om kidnappningsdramat vid årsskiftet då en 25-årig man från Linköping blev bortförd. Alla som tingsrätten dömde i fallet har överklagat till hovrätten.

I juni i år dömdes tre personer för människorov i Uppsala tingsrätt. De två som planerat hela den spektakulära kidnappningen fick 8 års fängelse var och den tredje, den så kallade fångvaktaren fick 6 år. Samtliga var från Östergötland, så även den kidnappade men studerade vid tillfället vid Uppsala universitet.

Under nyårshelgen blev han nersövd och bortförd i en skåpbil till ett iskallt hus i Norrland där han fruktade för sitt liv.

När rättegången i hovrätten nu börjar försvaras de två som fick hårdast straff, en 23-årig kvinna och en nu 27-årig man av stjärnadvokatern Leif Silbersky och Tomas Bodström. I tingsrätten nekade mannen och kvinnan till alla anklagelser och hävdar fortfarande att de är oskyldiga och bör släppas. Den tredje, den 27-åriga fångvaktaren erkände inblandning, men yrkar nu i första hand på ett icke frihetsberövande straff eller ett väsentligt kortare fängelsestraff.

Även åklagare Lars Hedvall har överklagat och vill att samtliga ska dömas till längre straff än i tingsrätten. Rättegången väntas pågå fram till den sjuttonde augusti.

Sofia Strindvall

Reporter
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista