Östergötland

Idag börjar det högerextrema lägret

1:19 min

Idag startar det högerextrema partiet Svenskarnas parti sitt sommarläger någonstans i länet. Polisen i Östergötland vet var partiet kommer att hålla sitt läger, men för att mötet inte ska störas vill polis inte säga något om platsen för mötet.

– Av det skälet att vi vill kunna säkerställa så mycket som möjligt att det ska gå till på det sättet som arrangören vill att det ska gå till. Därför håller vi oss informationen för oss själva, säger Conny Dahl, biträdande operativchef för polisen i Östergötland.

I förra veckan kunde vi avslöja att det högerextrema partiet Svenskarnas parti har planerat att hålla sitt sommarläger Nordisk vision någonstans i Östergötland. Conny Dahl säger att arrangören har kontaktat polisen och informerat de om var mötet kommer att hållas.

– Vi har haft en kontinuerlig kontakt med den här arrangören, säger Conny Dahl.

När P4 Östergötland kontaktade Anders Ärleskog som sitter i partiledningen för Svenskarnas parti förra veckan frågade vi om de tog avstånd från den nazistiska ideologin

– Vi tar inte avstånd från någon eller några ideologier utan vi försöker samla alla människor som vill Sveriges väl och verkligen vill genomföra något som konkret kan lyckas med, säger Anders Ärleskog.

Oron för att meningsmotståndarna skulle störa arrangemanget har polisen beslutat att hålla platsen hemligt säger Conny Dahl.

– Genom att avslöja det så drar det till sig ytterligare intresse och det kan ju försvåra deras möjligheter till att göra det som de har tänkt sig att göra och det vill vi inte bidra till, säger Conny Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista