En stor sökinsats genomförs i Kinda. Foto: Pelles Photo
kinda

Sökandet fortsätter i natt

1:26 min

Sökandet efter den 75-årige dementa och diabetessjuka man som försvann från sitt hem i Horn i Kinda igår har fortsatt hela dagen, hittills utan resultat. Enligt insatsledare Kenneth Eriksson kommer man att fortsätta sökandet med samma styrka hela kvällen och natten om mannen inte påträffas innan dess.

Det är många som är ute och letar, berättar Kenneth Eriksson. Bland dem som jobbar med sökandet finns poliser på mc, i bil, med hundar och helikopter. Hemvärnet deltar också och Sjöräddningssällskapet från Vadstena har varit med. Dessutom deltar några frivilliga i sökandet, berättar Kenneth Eriksson.

Mannen försvann mellan halv ett och halv tre igår eftermiddag och sökinsatsen har pågått sedan dess.

75-åringen beskrivs som 180 centimeter lång med smal kroppsbyggnad. Han har vitt hår och skägg och är klädd i ljusa sommarkläder och en mörkare stickad tröja.

Enligt Kennth Eriksson så kan man rent allmänt hålla ögonen öppna efter den försvunne i samhället Horn och någon kilometer runt omkring utanför Horn. Han berättar också att polisen arbetar efter en metod där man, baserat på erfarenhet och statistik från tidigare försvinnanden, beräknat hur långt bort 75-åringen kan ha gått.

Man tar då med i beräkningen faktorer som mannens ålder och hälsa och i det här fallet finns även diabetes med i bilden vilket gör det extra angeläget att finna mannen.

– Så metoden är vetenskaplig. Däremot så är det ju alltid så, självklart, att vi har resurser fria som åker på iakttagleser och sådant som kommer in under tiden. Men vi jobbar hela tiden efter den här metoden och betar av de mindre sökområdena vartefter, säger Kenneth Eriksson.

Sofia Strindvall

Reporter
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista