Att hästar äter gräs är allmänt känt, men visste du att hästar används som andra typer av gräsklippare också? Foto: Lana Brunell/Sveriges Radio
Östergötland

Hästar användbar arbetskraft i stan

"Kan man hitta miljövänligare sett att samla in sopor på så är ju det bra"
2:00 min

I Linköping hjälper hästar till med gräsklippning. I Malmö används hästar i några bostadsområden i samband med sophämtning. I bostadsområdet Holma tog det kommunala fastighetsbolaget MKB hjälp av hästar redan år 2010 eftersom man inte längre, av säkerhetsskäl, fick köra in i området med tunga fordon.

– Först startade vi med en liten fyrhjuling som körde sopkärlen i ett tåg bakom, men efter ett tag blev vi uppvaktade av en firma som körde med häst och vagn, ardennerhästar. Vi var villiga att testa detta, säger hon.

På fastighetsbolaget tvivlade man i början på idén, men responsen från de boende har varit positiv.

Nu körs sopor även med häst o vagn i ett område i stadsdelen Rosengård i Malmö. I Linköping körs inga sopor med häst och vagn. Lars Pettersson är avdelningschef på tekniska verken där.

– Det måste ju stämma arbetsmiljömässigt också, man ska ju kunna klara av de tunga lyft som krävs vid sophämtning rent tekniskt, säger Lars Pettersson och fortsätter:

– Kan man hitta miljövänligare sett att samla in sopor på så är ju det bra. Vi samlar ju faktiskt in våra sopor med biogasdrivna sopbilar, det tycker vi är ganska bra. Jag vet inte i detalj hur man gör i Malmö, men det måste ju stämma arbetsmiljömässigt också, man ska ju kunna klara av de tunga lyft som krävs vid sophämtning rent tekniskt, säger Lars Pettersson.

Socialdemokraten Håkan Liljeblad, ordförande i tekniska nämnden i Norrköping svarar så här på frågan om han tycker att sophämtning med häst och vagn skulle kunna vara något för Norrköping:

– Nej det är det inte. Vi har högt ställda ambitioner med vår sophantering, att den ska vara så lite miljöbelastande som möjligt och det är där våra ambitioner ligger just nu. Men jag tycker att det är positivt att man testar detta i Malmö, men det är inte aktuellt för Norrköping för tillfället, säger Håkan Liljeblad (S), ordförande i tekniska nämnden.

När man inte kör sopor i Malmö, så har hästen och vagnen ibland använts till att skjutsa förskolebarn och seniorer till en park i närområdet.

– Det är roligt att man gör det i Malmö. Jag hoppas att man också i Norrköping ska kunna ha häst och vagn så att människor kan få se hur man gjorde förr i tiden, men med all respekt så tycker jag inte att det faller under sophanteringens ansvar utan då får det vara andra intressen som får styra det, säger Håkan Liljeblad (S).

Annika Selin

annika.selin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".