Husgrund på villa. Foto: Fredrik B Nilsson/Sveriges Radio
Östergötland

Rötmånad även för hus

"Kunskapen som finns används inte"
1:31 min

Rötmånaden har precis börjat, och det gäller att hålla extra koll på livsmedel. Men, man kan faktiskt säga att det även finns en rötmånad för hus.

Rötmånaden har precis börjat, och det gäller att hålla extra koll på livsmedel. Men, man kan faktiskt säga att det även finns en rötmånad för hus.

Samtidigt som det råder rötmånad för livsmedel, råder det också en slags rötmånad för hus. Krypgrunder är ofta drabbade, då den varma sommarluften tränger ner i det kyligare utrymmet och då bildas fukt. Anders Olsson är professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Det är juli, augusti och september som kan vara besvärliga för husgrunder.

För att minska problemen kan man till exempel lägga plast på marken i krypgrunden, och isolering på det. Detta kan resultera till att det blir mindre fukt och kyla från marken kan tränga upp i grunden.

Men, Sveriges säsonger är ständigt återkommande, så varför bygger man på ett sätt som man vet kan komma att bli problematiskt, vid samma tid varje år?

– Det här är problem som man kan förutse, och kunskapen finns kring de här förhållandena. Både för klimatet och materialens tålighet för olika fuktbelastningar. Egentligen är svaret att den kunskap som finns, inte riktigt används, säger Anders Olsson.

– Jag skulle vilja säga att man idag bygger grunder som är bättre, men man måste göra lite annorlunda mot vad man ofta gjorde på 70- och 80-talet. Då hade man trämaterial i kalla oisolerade krypgrunder.

Klara Börjeson
klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".