Foto: Leif Blom/Scanpix

Överfulla sopstationer upprör

"Vi har lättare att tömma när det blir fullt"
1:32 min

Många kommuner är missnöjda med skötseln av landets återvinningsstationer. Nu höjs allt fler röster för att kommunerna själva borde ta över ansvaret.

– Jag tror nästan alla kommuner tycker att det vore mycket bättre om vi hade hand om det här på lokal nivå. För vi har mycket lättare att skicka ut någon och tömma när det blir fullt, säger Annette Ekman, VA- och avfallschef i Mjölby kommun.

Företaget FTI ansvarar för att de förpackningar och tidningar som lämnas på återvinningsstationer runt om i landet tas om hand. Verksamheten finnansieras med hjälp av avgifter som företagen betalar till FTI.

Många kommuner är dock missnöjda med hur företaget sköter sitt jobb. Med jämna mellanrum kommer det klagomål från upprörda kommuninvånare, som klagar på överfulla behållare och skräpiga stationer, säger Lars Söderström på tekniska kontoret i Norrköping.

– När det är överfullt får vi ganska många samtal hit.

Han säger också att i den bästa av världar skulle man överhuvudtaget inte behöva några återvinningsstationer. Kommunerna har redan idag kör runt i hela kommunen för att hämta övriga sopor. Får vi ansvaret och ersättning för uppdraget så kan vi hämta de sorterade förpackningarna på samma gång när vi hämtar övrigt avfall, menar Lars Söderström.

– Om man väljer den modellen får man ju allt hämtat där man bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".