Foto: Niklas Luks/Blåljus.se
Skottlossningen i Norrköping

Åtta år för mordförsök

Åklagaren: ”Jag är nöjd med brottsrubriceringen"
0:32 min

Idag föll domarna efter skottlossningen i centrala Norrköping i våras, då två bröder skadades svårt. Den huvudåtalade 26-åringen döms till åtta års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott.

Den andre mannen, en 32-årig Norrköpingsbo, döms till fängelse i ett och ett halvt år för grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Det var en lördagskväll i slutet av april som två grupperingar drabbade samman utanför ett solarium på S:t Persgatan mitt i centrala Norrköping.  

Enligt domen idag var en ekonomisk konflikt mellan två grenar av samma släkt upphovet till bråket, som slutade med att de båda Norrköpingsbröderna skottskadades, varav den ene mycket allvarligt.

Den 26-åring, som nu döms för mordförsök i två fall, är från Stockholmstrakten. Han erkände under rättegången att han skjutit mot de båda bröderna, men hävdar själv att han handlade i nödvärn och att syftet var att skydda hans egen bror som också var inblandad i bråket

I domen skriver tingsrätten att mannen i och för sig hade rätt till nödvärn, men konstaterar samtidigt att användning av skjutvapen går långt utöver vad som är tillåtet.

– Jag är naturligtvis nöjd över att domstolen delar uppfattningen både när det gäller brottsrubriceringarna och att man inte har ansett att det rör sig om någon form av nödvärn, säger åklagaren Torsten Angervåg.

Rätten konstaterar också att de båda åtalade i förväg beväpnat sig med varsin pistol och att innehavet och bruket av dessa vapen måste betecknas som grova brott. Tingsrätten skriver också att det ökade bruket av vapen i samhället överlag måste stävjas och att det påverkat straffen i skärpande riktning.

Ändå är domarna något mildare än vad Torsten Angervåg yrkade på. För 26-åringen, som nu döms till åtta års fängelse, yrkade han på fängelse i minst tio år.

– Jag tycker att det är synd att domstolen inte utnyttjar mer av straffskalan.

För 32-åringen, som nu döms till ett och ett halvt års fängelse, yrkade Angervåg på fängelse i två år. Dessutom ansåg han att mannen, som är medborgare i Syrien skulle utvisas, men det yrkandet ogillades av tingsrätten med hänvisning till den oroliga situationen där.

– Läget i Syrien är ju väldigt oroligt och därför överlämnade jag åt domstolen att göra den bedömningen, säger Torsten Angervåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".