Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.
Vättern

Alla får fiska kräftor i Vättern

"Vi kommer att hjälpa folk tillrätta"
3:06 min

Under fem helger, från och med fredag, kan allmänheten återigen fiska kräftor i Vättern utan tillstånd. Sex burar får man använda och fisket kommer att kontrolleras.

Mikael Bergström som arbetar som fisketillsynsman kommer att åka runt på Vättern och kolla så att går rätt till.

– Jag vi kommer att göra är bland annat att informera folk, hjälpa dem till rätta och se till så att de har rätt utrustning, berättar länsstyrelsens fisketillsynsman Mikael Bergström.

Den som vill fiska kräftor i Vättern måste göra det 300 meter från land och man får endast lägga ner sex burar per person.

– Det måste även finnas flyktvägar i burarna så att de små kräftorna kan ta sig ut, berättar Mikael Bergström.

Burarna man sätter ut måste även märkas.

– De ska märkas med en fiskekula, namn och telefonnummer på den som satt ut burarna och de ska även märkas med ett F som betyder fritidsfiskare, berättar fisketillsynsmannen.

Länsstyrelsen i Jönköping får under allmänhetens kräftfiske period hjälp av Sjöpolisen från Göteborg. Christer Magnusson är chef för Sjöpolisen i Västra Götaland och han berättar vad som kan hända om man inte följer dom regler som är uppsatta.

– Följer man inte reglerna så upprättas en polisanmälan. Det är bara tillåtet med sex burar, har man satt ut sju burar så är det en för mycket, säger han.

Att fiska utan tillstånd under de kommande följande helgerna gäller inte för turister från andra länder som besöker Sverige.

- De som får fiska är svenska medborgare eller stadigvarande bosatta i Sverige, så står det i fiskelagen. Om utländska turister vill fiska med burar så måste de ansöka om tillstånd, berättar fisketillsynsmannen, säger Mikael Bergström.

Under flera år har man haft haft problem med tvjuvar som vittjar burar som de själva inte lagt ner.

– Ja vi har tyvärr haft problem med det. Det finns pengar att tjäna på att sälja kräftor. Vi kommer att åka runt på Vättern och försöka förhinda att det händer i år, säger Mikael Bergström.

Att allmänheten får fiska kräftor utan tillstånd är unikt.

– Normalt måste man betala arrende för kräftfiske eller köpa kräftlotter. Detta kostar ingenting, berättar Mikael Berström.

Annika Selin
annika.selin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".