Skärmflyg

Flera olyckor trots hårda säkerhetskrav

Jerry Pousette: Oftast handlar det om att man slår i ett knä eller en arm
1:26 min

Dödsolyckan i Horn igår är inte den enda skärmflygolyckan i sommar. Så sent som i lördags omkom en skärmflygare i Boden.

– Det händer ju olyckor men oftast är det att någon ramlar i samband med start. Man kan slå i ett knä, en arm eller något annat. Tittar man på just den biten så är det inte värre än ett fotbollslag när de kliver av plan. Det är alltid någon som fått en någon spark här eller var, säger Jerry Pousette i Norrköpings Skärmflygklubb.

För att få köra skärmflyg måste man ha ett certifikat och för att få det måste man genomgå en hel del praktik och sedan ett teoriprov som bland annat innehåller meteorologi.

Det finns olika startmetoder i skärmflyg, vinch, berg, hang och paramotor vilket är när piloten har motorn på ryggen eller i en vagn

– Alla de här olika delarna har sitt speciella teoripaket och sin speciella utbildning. Och det är livsfarligt att gå ut och prova de här grejerna utan utbildning, säger Jerry Pousette.

Händer det att folk flyger utan att man har rätt certifikat?
– Vi har inte hört att det är någon som gjort det här. Men däremot har vi hört på avstånd att det är folk som tjuvar ibland och det är inte att rekommendera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".