Lärare Ewsa Bäckelid på Skäggetorpsskolan. Foto: Raina Medelius.

Nya betyg väntar till jul

Gustaf Sedin börjar åttan:”Det ska bli kul att få betyg”
1:50 min

Nu är det bara dagar kvar av sommarlovet för alla skolbarn. Tidigare fick man betyg först i åttan, nytt för i år är att betyg ska ges även till sexor och sjuor från och med höstterminen.

– Det låter väl bra man får ha lite högre krav på sig, jobba lite hårdare och plugga lite mer, säger Jakob Augustsson som börjar åttan och får sina första betyg i slutet av terminen.

– Jag tycker att det ska bli kul att få betyg, så vet man lite var man ligger, säger Gustaf Sedin.

De nya bokstavsbetygen från A till F införs nu i höst redan från år sex och uppåt. Hittills har eleverna fått skriftliga omdömen som fokuserar på elevens utveckling istället för hur de ligger till gentemot läroplanens mål, som bokstavsbetygen ska visa.

Lärare Ewa Bäckelid på Skäggetorpsskolan tycker omdömena är viktigast och är inte odelat positiv till de nya betygen.

– Det jag kan tycka är att det här med betyg är ganska uppstyltat. Man blir bedömd, man tycker att det är lite obehagligt att bara nå ett visst betyg. Det vi har jobbat mycket med är den formativa bedömningen att faktiskt komma åt utvecklingsprocesserna hos eleverna för att de ska till ett kunskapsmål  i nian. Bokstavsbetyget får bli slutprodukten.

På Skäggetorpsskolan går elever från år sex till nio, precis som i en hel del andra skolor. I Skäggetorp kommer de från Rosendalsskolan och Nygårdsskolan och är alltså nya på Skäggetorpsskolan i höst, samtidigt som deras nya lärarna ska ge dem betyg till jul.

– Jag tror att man upplever en osäkerhet för att man inte haft eleverna mer än en termin. Tanken är att vi ska ha ett samarbete med deras tidigare skolor för att stämma av inför betygen, säger Agnetha Ehrenholm som är biträdande rektor på skolan.

Vad tror du om de nya betygen?
– Jag tror att det är bra med betyg från årskurs sex. Att eleverna ser  vilka mål de ner och var de ligger till. Och jag tror att det blir tydligt även för föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".