1 av 3
2 av 3
Carl-Gustav Mörner (m)
3 av 3
Anders Härnbro (s)

Finspång vill låna mer: "Det är illavarslande"

Oppositionen är kritisk"Framförhållningen är alldeles för dålig"
1:34 min

Finspångs kommun har svårt att få ekonomin att gå ihop och nu vill styrande politiker kunna låna 35 miljoner kronor för att klara att betala löner och räkningar.

– Det kom ju så sent att folk hade börjat gå på semester innan vi fick reda på det. Framförhållningen är alldeles för dålig. Om vi skulle få bättre framförhållningen kan vi agera bättre. Man agerar aldrig särskilt bra om man är ställd mot väggen, säger oppositionspolitikern Carl-Gustav Mörner, M.

Kommunstyrelsen i Finspång vill att låneramen i kommunen ska öka, alltså att man om man behöver ska kunna låna 35 miljoner kronor för att klara ekonomin.

Anledningen är att pengar sprungit iväg i de kommunala verksamheterna, såsom försörjningsstödet och äldreomsorgen. Dessutom har man gjort investeringar för att kunna bygga mer bostäder och inom kultursektorn.

Så sent som förra året höjdes låneramen i kommunen och kommunalrådet menar att verksamheterna måste bli bättre på att hålla sig till de pengar man får i budget.

– Vi håller på med ett arbete nu för att kunna sanera ekonomin ytterligare. Jag tror att det handlar om både en kulturförändring politiskt i hur man tar beslut men också hur man förhåller sig till den lagda budget som finns, säger kommunalrådet Anders Härnbro, S.

Och Carl-Gustav Mörner är orolig för framtiden.

– Det är klart att det är illavarslande. En gång är ingen gång. Två gånger är många gånger. Jag ser framför mig att det här håller på att bli en vana och det otäcka är att man kommer så sent så att vi som politiker inte har någonting att välja på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".