1 av 3
Foto: Fredrik Persson/Scanpix
2 av 3
Lars Löfgren, Hyresbostäder.
3 av 3
Fastighetsmäklare Simon Petersson.
Norrköping

Ökad bostadsbrist i Norrköping

"Bristen är inte akut, men snudd på"
1:58 min

Bristen på lägenheter i Norrköping blir allt större. Just nu har kommunala Hyresbostäder färre än 20 av sina dryga 10 000 lägenheter lediga, vilket kan jämföras med flera hundra tomma lägenheter för bara några år sedan.

– För ett år sedan använde vi ordet en strukturell bostadsbrist, egentligen mer kopplat till att det finns lägenheter, men man får inte den man kanske vill ha. I dag, vill jag påstå, är det mer än en strukturell bostadsbrist, idag har vi inte en akut brist men snudd på, säger Lars Löfgren, marknadschef hos Hyresbostäder.

Sedan länge har det saknats små lägenheter, men nu finns det en ökande efterfrågan även på större. Orsaken är en relativt stor inflyttning i kombination med att det byggs väldigt lite nytt.

Ungefär tusen personer flyttar till Norrköping varje år, och så här vid terminsstarten tillkommer också alla studenter som behöver bostad.

En del studenter väljer att köpa en bostadsrätt, och i år har intresset för det varit större än tidigare, enligt fastighetsmäklare Simon Petersson:

– Vi har sålt många mer smålägenheter nu under den här perioden om man kollar tre år tillbaka i tiden, säger Simon Petersson som tillägger att det är ett ökat tryck på smålägenheter överlag, de går rätt snabbt när de kommer in.


Lars Löfgren på Hyresbostäder
menar att bristen på bostäder i Norrköping är generell och att alla fastighetsägare märker av en ökande efterfrågan:

– Jag tror att alla upplever samma söktryck oavsett vilken upplåtelseform eller bostadsform det handlar om.

– Tyvärr är produktionen av bostäder på tok för låg i staden i dag. Den är på väg, i gång och inom de kommande åren är det projekt som kanske handlar om 100-200 bostäder, men det räcker ju inte för att ens teoretiskt klara av ett års behov, säger Lars Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".