Det kan bli bättre med nya modellen, tror Benny Pettersson i Mjölby. Foto: Raina Medelius
mjölby

Skolnämnder slås ihop

"Nu har de samma kassa och kan inte skylla på varandra"
1:46 min

I Mjölby blir det från i höst en enda politiskt nämnd som ansvarar för kommunens utbildningar - från dagis fram till högskola.

Nio politiker ska fatta beslut som rör alla familjer i Mjölby under hela barnens uppväxt.

Tidigare var det uppdelat men nu får politikerna en gemensam pengapåse och då blir blir det svårare för dem att smita undan sitt ansvar, det tror mjölbybon och föräldern Benny Pettersson.

– De kan inte skyffla över ansvaret på varandra utan det kommer från samma kassa allting. De kan inte skylla på varandra, det är väl första reflektionen, säger han.

Den första augusti blev förskole- och skolnämnden samt utbildningsnämnden i Mjölby en enda nämnd. Fjorton politiker i de två nämnderna blev nio i den nya nämnden och kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Carina Jönsson säger att man är politiskt överens om tagen.

– Hela tiden gäller det ju att försöka använda skattemedlen så effektivt som möjligt och se till att vi får ut bästa utväxling av det vi gör för våra kommuninvånare.

Nu blir det samma politiker som har ansvaret för individen hela vägen upp. Är det bra - man kan ju kanske få olika infallsvinklar på saker och ting om man har olika nämnder?

– Jag tror att det här är en bättre variant faktiskt. Om man har olika grupperingar som ska finnas omkring en individ så kan det bli diken däremellan. På det här sättet så kan vi minimera dikningseffekterna, för där finns ett sammanhållet ansvar kring individen hela vägen, säger Carina Jönsson.

Det är inte ovanligt bland mindre och medelstora kommuner i landet att man gör som i Mjölby och samlar utbildningsansvaret. Utbildningschef Lotta Gylling är högsta tjänsteman som ska leda den nya stora förvaltningen med alla verksamheterna.

– Det är en utmaning men jag tror att det finns mycket samordningsmöjligheter - att få en röd tråd från förskola till högskola.

– Det jag tänker om den här verksamheten är att vi har det viktigaste samhällsuppdrag man kan ha. Vad vi gör idag påverkar varenda familj i Mjölby kommun. Och jag tycker att vi har en verksamhet inom utbildningsförvaltningen som vi kan och ska vara stolta över, men där det självklart finns mycket kvar att utveckla, säger utbildningschef Lotta Gylling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".