Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kidnappningsrättegången avslutad

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 13.40
Slutplädering i kidnappningsdramat
(2:34 min)
Inför rättegångsstarten i Svea Hovrätt idag. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio.

Idag avslutades rättegången i Svea Hovrätt om kidnappningen av en 25-årig Linköpingsbo i julas. Kammaråklagare Lars Hedvall inledde slutpläderingarna i dag, och han vill ha strängare straff för alla tre tilltalade.

Han menar att de har varit särskilt hänsynslösa mot Uppsalastudenten. Två av de misstänkta som även de kom från Linköping dömdes tidigare av Uppsala tingsrätt till åtta års fängelse var. Den så kallade fångvaktaren från Mjölby dömdes till sex års fängelse.

De två Linköpingsborna, en 27-årig man och en 23-årig kvinna, som varit mest drivande i kidnappningen har lämnat många olika utsagor kring händelserna under rättegångarna.

– De har försökt koka soppa på en spik. Resultatet – en riktig soppa, alltför besk och svår att svälja, sade Lars Hedvall idag.

Hedvall tycker att kidnapparna bör dömas hårt, och yrkar på strängare straff: betydligt över tio år för 27-åringen och kvinnan, och mellan sex och tio år för den person som kallats fångvaktaren.

Han anser att kidnappningen är noga planerad men utförd som en Jönssonliga-film, vilket ska ses som straffskärpande eftersom det inneburit fara för Uppsalastudentens liv.

Tomas Bodström, som representerar den 27-årige mannen, som pekas ut som hjärnan bakom bortförandet, sa i dag att han i första hand vill att 27-åringen ska frikännas, men om rätten går på åklagarens linje så ska han dömas för mindre grovt brott och under åtta års fängelse bland annat eftersom han hävdar att Uppsalastudenten hade kunnat fly, och inte varit inspärrad i stugan i Västerbotten.

– Varför visar sig kidnapparna för den kidnappade? Varför talar de om vilka de är, och visar personliga saker så som tatueringar osv? Så att de senare kan bli avslöjade?"

Han menar också att Uppsalastudenten skulle ha kunnat ta sig från stugan om han hade velat och säger att det inte fanns något lås på dörren till rummet och att han hade några få meter till ytterdörren.

– Han kan göra det men väljer att inte göra det. Jag vill inte bagatellisera det traumatiska som Uppsstudenten utsatts för, men han har inte varit inspärrad. Om hovrätten skulle döma, så yrkar jag på under åtta år, säger Thomas Bodström.

Även Leif Silbersky, som försvarar den misstänkta 23-åriga kvinnan höll sin slutplädering:

– Lars Hedvall gjorde en av de bästa slutpläderingen jag hört, men vi får inte vilseledas av hans bildspråk, sa han.

Silbersky hävdar att kvinnan är manipulerad och lurad in i det här, att hon gör allt för 27-åringen och litar blint på honom.

– Jag har aldrig varit med om en så naiv och godtrogen person som hon är, säger Silbersky. Jag kan inte påstå att hennes historia är sann med hedern i behåll, men jag ska visa att den kan vara det, säger Silbersky.

Han menar att åklagaren inte har vederlagt kvinnans berättelse.

– Det  spelar ingen roll om den är sannolik eller inte, åklagaren har inte vederlagt den.

– Det finns inget brott - och om det är ett brott så föreligger det förmildrande omständigheter. Man blir mörkrädd när man läser tingsrättens dom, säger Leif Silbersky.

Anders Norman, som försvarar den så kallade fångvaktaren yrkar på skyddstillsyn och behandling. Om det blir en annan dom menar han att straffet bör bli så pass lågt att det redan är avtjänat under häkningstiden.

Han hävdar att fångvaktaren bara varit medhjälpare, att blivit beordrad och behandlad som en lakej. Han säger också att mannen, som har ett autistiskt handikapp, inte skulle må bra i fängelse.

Tomas Magnusson
Thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".