1 av 2
2 av 2
Cirka 15 meter upp från scenen går linorna till råsystemet
Kultur

Ny teknik till teatern

Claes Elgström, teknisk chef:" Det är främst en arbetsmiljfråga"
1:21 min

Stora teatern i Linköping är stängd under hösten för installation av ett nytt datoriserat scenmaskineri. Tidigare har arbetet med att hissa upp och ner dekoren skötts manuellt.

På en teater finns det så kallade "rå" som är en stång som hänger ovanför scenen och där kulisser hängs upp för att kunna hissas upp eller ner. Det är ett tungt och arbetsamt sätt för scenarbetarna att sköta råsystemet. Nu ska motorer stå för kraften och dekoren styras med datorer.

Det är ett omfattande installationsarbete som även kommer att göras på Stora teatern i Norrköping nästa år och allt kommer att gå på över 30 miljoner kronor.

– Vi har handlat upp det här som ett projekt och totalt kostar det 33,5 miljoner kronor för teknik och arbetet, säger Claes Elgström som är teknisk chef på Östgötateatern.

Östgötateatern har tagit långsiktiga lån från Norrköping och Linköpings kommuner för att klara det hela ekonomiskt. Men det är en bra investerin, anser Claes Elgström.

– Vi har möjlighet att göra mer avancerade föreställningar, men framför allt handlar det om arbetsmiljön för våra medarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".