1 av 2
2 av 2
Peter Borring, ordförande för LRF.
Östergötland

Gårdsstöd krävs tillbaka

"Jag är jättefrustrerad över rättsosäkerheten som lantbrukarna hamnar i"
1:24 min

Varje år kräver Jordbruksverket tillbaka felaktigt utbetalda gårdsstöd som lantbrukare i Sverige fått.

En av tio brukar få betala tillbaka, och just nu utreder länsstyrelserna närmare 5 000 fall, varav cirka 500 i Östergötland, där felaktiga utbetalningar kan ha gjorts.

– Jag är jättefrustrerad över rättsosäkerheten som lantbrukarna hamnar i när man inte kan lita på de siffror som man kommit överens med jordbruksverket är rätt utan man krävs på pengar flera år efteråt, säger han, säger Peter Borring, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Östergötland.

2010 delade Jordbruksverket ut cirka sex miljarder kronor i gårdsstöd till lantbrukare i Sverige. Stödet ska vara en hjälp till lantbrukarna för att kunna underhålla och sköta åker- och betesmarker. Lantbrukare kan flera år senare återkrävas på pengar.

Men det finns ett skäl till varför pengar krävs tillbaka.

– Det är ju i de fall där arealerna inte stämmer, det kan vara fråga om mätfel, men det vanligaste när det blir sådana här förändringar är när skogen har tagit över betesmarker, att det inte varit ett tillräckligt hårt betestryck på stället eller att man inte röjt undan exempelvis sly eller annan oönskad växtlighet på markerna. Då är området inte berättigat till gårdsstöd, säger Birgitta Ek, avdelningschef på Jordbruksverket.

LRF upprörs över att länsstyrelserna och jordbruksverket år efter år mäter om redan gårdsstöds-beviljade marker och att lantbrukare därmed krävs på pengar flera år efter att de blivit beviljade stöd.

– Det är sättet som jordbruksverket kommunicerar på som är frustrerande. Att det man kommit överens om tidigare, helt plötsligt inte gäller, säger Peter Borring LRF.

Annika Selin
annika.selin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".