Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Östergötland

Olika riktlinjer för löss i skolan

"Vi uppmanar inte barnen att stanna hemma"
1:52 min

Skolan har startat igen och det innebär även att det är dags för lustider. Riktlinjerna för hur man som ska agera om man drabbas, skiljer sig dock mellan länets kommuner.

Skolan har startat igen och det innebär även att det är dags för lustider. I Motala vill man helst att skolbarnen först ska behandlas innan de kommer till skolan om de har löss. Carina Lohm Isberg är medicinskt ansvarig skolsköterska i kommunen.

– Vi brukar ta kontakt med föräldrar och informera om att deras barn har löss och så brukar vi säga att man kan vara hemma den dagen man behandlar och sen får man komma direkt till skolan dagen efter, säger hon.

I Norrköping och Linköping uppmanas föräldrar till egenvård om deras barn har löss, de uppmanas använda luskam eller något luspreparat som tar död på lössen. I dessa kommuner uppmanar man inte grundskolebarnen att stanna hemma. Christina Säterskog är verkamhetschef på elevhälsan i Linköping.

– Nej, vi uppmanar inte barnen att stanna hemma. Om en lärare upptäcker att en elev besväras av löss under skoltid så kan läraren hänvisa eleven till skolsköterskan ,säger hon.

Varje år hålls en speciell lusdag i många skolor i Östergötland. Skolbarnen får då med sig ett informationsblad om löss som ska lämnas till föräldrarna. I informationsbladet finns tips på behandlingar men också en upplysning om att det inte är skamligt om löss.

– Faktum är att man konstaterat att löss trivs minst lika bra i rent hår och det finns ingen speciell orsak till att man drabbas av löss. Det beror helt enkelt på otur, man har varit nära någon annan som haft löss, säger Carina Lohm Isberg, medicinskt ansvarit skolsköterska i Motala.

Skolsköterskan Carina Lohm Isberg tycker att man ska informera läraren i klassen om man upptäcker att ens barn har löss.

– Läraren kan då skicka ut ett generellt brev till alla föräldrar i klassen och informera, annars blir det en massa hörsägner och spekulationer om att det var den eller den som hade löss och då finns det en risk att det blir skamfyllt. Det är bra med ett generellt brev där det står att nu går det löss och nu bör alla titta över sina barn, säger hon.

Annika Selin
annika.selin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".