Torpet vid Omberg där kroppen hittades. Foto: Axel Swartling/Sveriges Radio
Ödeshög

12 års fängelse för brunnsmordet

"Han stoppades i brunnen när han levde"
1:20 min

En 39-årig man från Motala dömdes idag till 12 års fängelse för det uppmärksammade mordet på en 59-årig släkting vid Omberg i maj i år.

Det var i början av maj i år som den 59-årige mannen anmäldes som saknad. Polisen hittade honom sedan sedan död vid hans torp i Omberg.

Den 39-årige mannen som nu dömts kom snart att misstänkas för brottet. Efter att ha suttit häktad ett tag erkände 39-åringen att det var han som dödat 59-åringen.

De båda männen är släkt med varandra och träffades vid torpet. Enligt 39-åringen ska en tidigare händelse som skett inom familjen och en provokation från 59-åringens sida varit den utlösande faktorn till brottet.

Enligt domen har 39-åringen slagit sin släkting i huvudet med två tillhyggen, och därefter stoppat ner honom i en brunn medan han fortfarande levde. Enligt den rättsmedicinska undersökningen är dödsorsaken drunkning.

39-åringen ville att brottet skulle bedömas som dråp, men det tycker inte tingsrätten. Enligt domstolen har mannen utsatt sin släkting för ett kraftigt övervåld mot huvudet och därefter försökt att dölja sitt brott. 39-åringen döms därför för mord.

Domstolen anser dock inte att brottet ska leda till livstids fängelse. Straffet bestäms istället till 12 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".