1 av 3
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX /
2 av 3
Överläkare Olle Nelzén från Kärnsjukhuset i Skövde.
3 av 3
Sten-Erik Johansson. Foto: Raina Medelius
Linköping

Kirurgi ger bra effekt mot åderbråck

"Så småningom får man ofta äta upp att man inte behandlar"
1:49 min

Opereration av åderbråck kan minska antalet bensår med hälften på bara några år. Det var något av det som kom fram under Kirurgveckan som nu pågår i Linköping.

I början av 2000-talet sparade landstinget i Östergötland pengar genom att inte operera åderbråck. Överläkaren Olle Nelzén, på Kärnsjukhuset i Skövde är en av landets främsta kirurger inom åderbråck. Han är glad att landstinget ändrat sig.

– Vi tyckte då att det inte var ett så förståndigt val, för så småningom får man ofta äta upp att man inte behandlar innan svårare symptom uppstår, säger han.

Små blå synliga ådror på benen kan växa till hudförändringar och bensår om de inte behandlas. I dag opereras åderbråck för skattepengar även i Östergötland, om det är medicinskt motiverat. Sten-Erik Johansson i Linköping har åderbråck på ena benet, men tycker inte själv att det behöver åtgärdas.

– Det kan kännas ibland om man är trött att man är lite öm, men annars ska jag inte klaga, säger han.

Åderbråck är till stor del ärftligt och cirka 450 ben med åkomman opereras numera per år i länet. Ingreppet ger patienterna mätbart ökad livskvalitet. Det har visats vetenskapligt i studier från bland annat Skövde. Men det är ett hantverk med låg status inom kirurgin.

– Traditionellt sett har åderbråckskirurgi setts som lite osexigt. Det har tidigare lämnats till den yngste ST-läkaren. Personligen tycker jag att det är rolig och intressant kirurgi, säger Magnus Rydh, som är specialist i kärlkirurgi på Universitetssjukhuset i Linköping.

Opererar man åderbråck så kan bensåren minska med hälften på bara några år. Det visar resultat från Skaraborg, berättar överläkare Olle Nelzén. Han tycker politikerna i Östergötland gjorde ett bra val när de backade från operationsstoppet.

– De har ju anslutit sig till vad de flesta landsting i dag godkänner. Jag vet att man på Universitetssjukhuset i Linköping i dag använder värmebehandling med radiofrekvens, och det är en av de nya teknikerna som kanske är lite skonsammare för patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".