Enligt Sara Hesse, utredningsingenjör på Mjölby kommun ska det nya torget göra centrum trevligare och mer tillgängligt för fotgängare. Foto Gustaf Larsson
Mjölby

Mjölby får ett nytt torg

Sara Hesse: "Det ska bli trivsammare"
1:27 min

I Mjölby pågår just nu arbetet med att skapa ett nytt torg i centrum. Det är Kanikeplan på Kungsvägen som ska byggas om och bli mer tillgängligt för fotgängare.

På Kanikeplan, som är Kungsvägens mest centrala del, kommer fotgängare och bilister att få samsas.

– I dagsläget trafikeras denna del av Kungsvägen av 10.000 bilar per dygn och det är alltså biltrafiken som dominerar. Det vill vi ändra på och låta fotgängarna få mer plats, säger Sara Hesse, utredningsingenjör på Tekniska kontoret i Mjölby Kommun.

Cirka 50 meter av Kungsvägen vid Kanikeplan, i de centralaste delarna av Mjölby, kommer att bli ett så kallat gångfartsområde. Det betyder att bilister får samsas med fotgängare - på fotgängarnas vilkor.

En liknande ordning råder bland annat på Skvallertorget i Norrköping, men i Mjölby blir det trängre. Endast en smal fil för bilar kommer att finnas.

– Det kommer att bli trivsammare här, ett mer levande centrum där folk kan umgås, säger Sara Hesse.

Med trivsammare menar hon bland annat sittplatser, planteringar, markvärme och en offentlig toalett. 7 miljoner kronor beräknas det att kosta och invigningen beräknas ske lagom till julruschen.

Centrumföreningen, som består av handlarna i trakten, är positiva till satsningen och tror att det kommer att gynna hela centrum. Men bara om bilar fortfarande får passera. För blir det helt bilfritt, som Sara Hesse på Tekniska kontoret har som ambition, då kommer handeln att drabbas. Centrumföreningens vice ordförande Ingrid Jarl säger bestämt nej till bilfritt centrum:

- Skulle vi göra en gågata, som en del tycker vore bra, så säger jag blankt nej. Det skulle förstöra centrum. Mjölby är alldeles för litet för en ren gågata.

Ingrid Jarl driver en damklädesbutik och är övertygad om att utan bilar så klarar sig inte butikerna.

Mitt i det öronbedövande suset från bilarna på Kungsvägen, där vi står, säger Mjölby kommuns utredningsingenjör Sara Hesse att det nästa sommar förhoppningsvis hörs mer av skratt och sådana saker än av bilar som idag, på det - som hon hoppas kommer det kommer bli - levande torget Kanikeplan.

Gustaf Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".