Historiesällskapets ordförande Sven Hagman bredvid en docka i kläder från 70-talet. Foto: Raina Medelius
Östergötland

Idrottsklubbar firar 100 år

"Vi vill skildra idrottens betydelse i samhället"
1:35 min

I år firar tre idrottsföreningar i Östergötland var och en 100-års jubileum. Det handlar om BK Derby, Mjölby AI och Ödeshögs IK.

Östergötlands idrottshistoriska sällskap ställer i samband med jubileumet ut de tre föreningarnas historia i sina lokaler i intill Vidingsjö motionscenter.

-Det var ju tidigt 1900-tal som många föreningar bildades så hundra år är gammalt idag, säger Sven Hagman, ordförande för Östergötlands idrottshistoriska sällskap.

Det är mycket tidningsklipp och bilder på laguppställningar, men här finns också många saker från sporttider som gått, inte bara kring de tre firande föreningarna. Sven Hagman har svårt att välja ut något extra.

-Allt är unikt men vi har en fantastisk pokal här, säger Sven Hagman och visar BK Derbys legendariska Karlbergspokal som är ungefär en meter hög.

Alla tre utställningarna handlar förstås mest om gången tid.

– Vi pratar lite mossigt om dåtid. Men vi tycker det är viktigt att skildra idrottshistorien. Hur idrotten växte fram och dess betydelse i samhället för dagens unga människor. Det skulle inte vara så enkelt att gå ut och spela fotboll eller bordtennis om man ville - om det inte hade funnits människor som har jobbat fram det, säger Sven Hagman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".