1 av 3
Johan Runar ser till att dokumentera grusgropen
2 av 3
Två stora stenar visar rester av ett hus
3 av 3
Norrköping

Viktiga historiska pusselbitar i schakt

”Som att läsa en historiebok”
1:35 min

Flera utgrävningar i centrala Norrköping håller på att ge mer kunskap om stadens äldsta historia. I ett schakt på Skolgatan ser arkeologerna helt andra saker än bara grus och jord.

Under gatorna i centrala Norrköping finns det spännande historiska föremål och lager, som dyker upp när det görs arkeologiska förundersökningar i samband med exempelvis ett bygge eller, som på Skolgatan, när vattenledningar ska bytas ut.

Kenneth Svensson, som är chefsarkeolog på Arkeologikonsult är fascinerad över vad som faktiskt går att se där nere i gropen.

– Vi får fram en profil i schaktväggen där varje jordlager representerar en händelse i Norrköpings historia så att man nästan kan bläddra sig tillbaka i tiden säger Kenneth Svensson.

I schaktet som är cirka en och halv till två meter djupt har arkeologen Johan Runar bland annat hittat två större stenar som sitter fast i kalkbruk.

– Det är en rest av en gammal byggnad och den har brunnit berättar Johan Runar.

Tidigare fynd från grävningar i kvarteret Mjölnaren och Gamla Rådstugan visar att det funnits bebyggelse i staden redan från mitten av 1100-talet så varje tillfälle att titta under jord är viktigt för arkeologerna säger Kenneth Svensson.

--Trots allt har vi ganska dålig kunskap om det medeltida Norrköping så varje tillfälle vid kan övervaka och dokumentera är viktiga nya pusselbitar för att skriva historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".