Blommor och ljus framför minnesmärket vid Utöya. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Dålig beredskap för terrordåd

"Vi har sämre helikopterresurser"
1:43 min

Om terrorattentaten i Norge skett i Sverige hade sannolikt ännu fler personer dött. Det slogs fast under kirurgveckan i Linköping i dag, när sjukvårdens roll under attentaten diskuterades.

Totalt dödades 77 människor i de båda terrorattentaten i Oslo och på Utöya den 22 juli i fjol. Pål Aksel Naess var den som ledde mottagningen av de skadade som kom till Oslo Universitetssjukhus. Han säger i dag att man dragit flera slutsatser efter händelsen.

– Man kan väl säga att man måste ha en god planering och man måste öva, men i den aktuella situationen räcker inte det. Man behöver också ha verkligt kompetent personal och chefer som med begränsad information kan göra korrekta värderingar så att så många som möjligt får rätt vård.

Per Örtenwall, kirurg och anställd vid Försvarsmedicincentrum i Göteborg, är en av dem som på uppdrag av Socialstyrelsen, tittat på hur vi i Sverige skulle klara av att hantera en liknande händelse som den i Norge. Hans slutsats är att om terrorattacken istället skett i Stockholms skärgård, hade den svenska sjukvården inte klarat av situationen lika bra som den norska sjukvården gjorde.

– Eftersom vi bland annat har så mycket sämre ambulanshelikopter-resurser i Sverige jämfört med Norge hade det tagit betydligt längre tid att få de skadade från en sådan händelse och resultatet hade förmodligen blivit fler antal döda.

Vad tycker du om det?

– Det är ju lite beklämmande. Sverige har ju ansetts som ett land som legat väldigt långt fram när det gäller katastrofberedskap, men vår slutsats är att vi har halkat efter mer och mer. Och att Sverige fortfarande inte har ett nationellt ambulanshelikoptersystem, trots att nästan 60 statliga utredningar gjorts på området, får ju ses som ett underbetyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".