Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Närgångna uppgifter inte raderade

1:21 min

Företaget Google får kritik av svenska Datainspektionen, för att inte ha förstört de för företaget otillåtna uppgifter som kom med när de fotograferade svenska städer till sin karttjänst.

--  Det är väldigt märkligt och det är därför jag har skrivit till Google. Innan jag ger den här bekräftelsen på att det är bara att ta bort de här uppgifterna så vill jag veta vad det är som gått fel, säger Göran Gräslund som är generaldirektör för Datainspektionen.

I samband med fotograferingen från Googles bilar, som kartlade flera svenska städer, samlade bilarna också in en hel del andra uppgifter, data som de inte hade rätt att samla in. Bland annat uppgifter om privatpersoners trådlösa nätverk i hemmen.

När det avslöjades krävde Datainspektionen att uppgifterna skulle raderas. Något Google lovade göra redan för två år sedan. Under förra året uppgav Google att de hade raderat känsliga uppgifter. Men nu visar det sig att det inte stämde.

I ett brev till Datainspektionen daterad 27 juli skriver Google själva att de fortfarande har data lagrat som samlades in i samband med deras fotografering.

Datajätten lovar - återigen - att radera informationen, nu i höst.

– Jag vill ändå tro att eftersom vi fick reda på det här genom att Google skrev till oss så har syftet inte varit att vilseleda, säger Göran Gräslund.

Tahir Yousef

Reporter
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista