Tyskan ratas i skolan

Intresset att lära sig tyska har minskat drastiskt i Sverige. Den trenden vill Linköpings universitet vända genom att försöka locka till sig fler som vill studera tyska.

– Vi ska tillsammans med filosofiska fakulteten göra en stor satsning på språk, vi ska utveckla en språkens dag från och med nästa år. En gång per år ska vi bjuda in gymnasier i Östergötland för att väcka intresse, berättar Wolfgang Schmidt som är universitetslektor vid institutionen för kultur och kommunikation vid Linköpings universitet.

Antalet niondeklassare som läser tyska har halverats under den senaste tioårsperioden, en minskning som också märks av i gymnasieskolan. På Kungsgårdsgymnasiets ekonomiprogram i Norrköping, samt flera liknande utbildningar i stan har fler i stället valt spanska.

- Jag hade spanska som språk i högstadiet så jag ville fortsätta med det, jag tycker dessutom att spanska är ett fint språk och man kan använda det i fler länder än tyskan, säger ekonomieleven Victoria Altun. Hon får medhåll av kurskompisen Ariana Ibraj, som tillägger att tyskan är ett fult språk.

Även på landets högskolor och universitet har man även märkt av det svala intresset för språket, i höst är det endast tre studenter som valt ämnet tyska inom ramen för ämneslärarprogammet vid Linköpings universitet. För 15 år sedan tog man årligen emot ett femtontal studenter som vill bli ämneslärare i tyska.

Wolfgang Schmidt anser att det är viktigt med språk.

– Jag tycket att studenter missar en stor chans och utmaning när det inte studerar språk för man har en chans att lära dig andra kulturer när du studerar språk än om man bara åker iväg till landet och det gäller tyska, franska och spanska. Det är lättare att resa till hela världen idag och det har lett till att andra språk har kommit att konkurrera med tyskan. Detta är en orsak till att intresset för tyska språket har minskat, säger Wolfgang Schmidt.

Trots att intresset för det tyska språket har minskat i Sverige är Tyskland det land vi exporterar mest till och även det land vi importerar mest från. När Svenskt näringsliv och Lärarnas riksförbund gjorde en undersökning förra året bland 200 företag i Sverige uppgav 33 procent att tyska är det viktigaste språket att lära sig i skolan efter engelskan. 16 procent svarade spanska och 14 procent kinesiska.

– Det är tråkigt naturligtvis och dessutom lite oroande eftersom Tyskland faktiskt är Sveriges viktigaste handelspartner både vad gäller export och import så det är enorm fördel att kunna tyska när man gör affärer med tyska företag. Om man tänkt sig arbeta med affärer så kommer man troligtvis att jobba med Tyskland på ett eller annat sätt och då har man ju en stor fördel, en konkurrensfördel jämfört med andra, om man kan det tyska språket. Jag tycker att det är synd att intresset minskat så kraftigt, säger Camilla Lejon arbetar som utrikeshandelschef på Östsvenska handelskammaren.

Andreas Baskin har nyligen börjat på Kungsängsgymnasiets ekonomiprogram. Han har valt spanska, men ska nu byta språk.

- Jag ska byta till tyska för att det är ett intressant språk, jag tror att jag ska fortsätta läsa ekonomi på högskola eller universitet sen, men jag är inte helt säker ännu säger han. Om Tyskland är en viktig handelspartner till Sverige så har jag nog fördel av att ha läst tyska, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".