Sverige

Dyr kyckling i höst

1:34 min

Det kan bli dyrare kyckling i butikerna om bara någon månad. Orsaken är att priserna på spannmål skjutit i höjden, vilket lett till kraftigt ökade foderpriser.

Guldfågeln AB där Jimmy Samuelsson är VD har meddelat handeln att de redan den 24 september behöver ta ut 7-8 procent högre priser.

– Vi måste ta ut detta gentemot våra kunder för det är så stor påverkan på våra uppfödare så de klarar inte av att ta den här kostnaden.

Det är de kraftigt höjda priserna på spannmål som gjort fodret dyrare och eftersom fodret är den klart största utgiften för kycklinguppfödarna, det står 70 procent av kostnaden, så kostar de levande kycklingarna mer för slakterierna, som nu alltså som sista led i produktionskedjan aviserar högre priser för den färdiga produkten.

Också den andra stora aktören på marknaden Lantmännen Kronfågel har gjort det, både för sin svenska och danska produktion, och förhandlar nu med handeln för att få igenom prisökningarna.

Normalt sett ska förändringar i priset förvarnas tre månader i förväg. en nu är det inget normalläge längre säger Jimmy Samuelsson på Guldfågeln som hävdar force majeure. Argumenten är den extrema utvecklingen senaste tiden.

– Då är argumenten via råvarubörserna världen över, exempelvis har sojan gått upp 60 procent på ett år, vetet 20-25, det tror jag alla känner till om man inte bara läser Kalle Anka och Fantomen.

Eftersom spannmålspriserna och foderpriserna ökar i hela världen blir även t ex den danska kycklingen dyrare. ch eftersom även andra köttprodukter kommer bli dyrare räknar inte Jimmy Samuelsson med att vi konsumenter ska köpa färre kycklingar när priserna går upp.

Tvärtom finns en konkurrensfördel för kycklingen som inte är lika foderkrävande att föda upp som till exempel grisar.

De ökade varsel inom livsmedelsindustrin som Ekot berättade om i morse märks inte de två stora svenska kycklingproducenterna vi talat med. Guldfågeln med 350 anställda fabriken i Mörbylånga på Öland 120 på Torsåsen utanför Falkenberg hoppas till och med att kunna utöka sin personalstyrka.

– Det ser bra ut. Fortsätter vi och säljer som vi gjort hittills i år så tror jag det går åt det andra hållet alltså att vi sysselsätter mer än för ett år sen.