Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Trafik

Kameror får oss att sänka farten

Trafikkamerorna gör att fler bilister håller farten, visar ny statistik från Trafikverket. I Östergötland har andelen fortkörningar vid kameror minskat jämfört med tidigare år.

Hastigheten i trafiken har en direkt betydelse för hur många som omkommer på vägarna varje år. Nu vill Trafikverket storsatsa med flera hundra nya kameror i landet.

– Hela poängen med trafiksäkerhetskamerorna är att folk ska sänka hastigheten och det har gett effekt. Vi uppskattar att de 1 100 kameror som finns i landet idag räddar 15-20 liv per år, så man ser att det finns en hög hastighetsefterlevnad just vid kamerorna, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för automatiska trafikkameror hos Trafikverket till TT.

I Östergötland filmas fyra procent av fortkörarna av trafikkameror, en lägre notering än året innan då fler körde för fort. Siffran är också nästan en halv procentenhet lägre än den för hela landet. Störst andel fortkörare finns i Stockholm, medan invånare på Gotland är bäst på att hålla utsatt hastighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".