Det var den 17 juni som en kvinnlig djurskötare omkom efter att ha blivit attackerad av vargar i ett av djurparkens hägn. Foto: Henrik Witt/Scanpix

Vargutredning hemligstämplas

1:02 min

Idag lämnar Kolmårdens djurpark in sin utredning om vargattacken i somras till Arbetsmiljöverket i Linköping. Vad som står i utredningen förblir dock okänt eftersom den sekretessbelagts.

Det var den 17 juni i år som en kvinnlig djurvårdare avled efter att ha blivit attackerad av vargarna i ett av parkens hägn. Idag, drygt tre månader efter den svåra olyckan, lämnar djurparken in sin utredning av händelsen till Arbetsmiljöverket.

Det betyder dock inte att allmänheten kan ta del av innehållet. Efter samråd med åklagaren, som utreder dödsfallet, har Arbetsmiljöverket nämligen bestämt att dokumentet ska sekretessbeläggas.

– Åklagaren bedömer att det här är material som ska beläggas med förundersökningssekretess, säger Gunnel Gyllensvaan, jurist på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Beslutet innebär att innehållet i utredningen kommer att förbli hemligt tills polis och åklagare är klara med sina utredningar.

Och ni kan inte fatta ett eget beslut utan måste följa åklagarens?

Det här är vårt eget beslut, men när vi gör vår bedömning väger förundersökningssekretessen väldigt tungt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista