Linköping

Avslappning mildrar övergångsbesvär

Besvär med värmevallningar och svettningar hos kvinnor i övergångsåldern kan minskas med hjälp av avslappningsövningar, det visar en studie vid Linköpings universitet och universitetssjukhuset.

I studien lottades en grupp kvinnor med måttliga till svåra klimakteriesymptom in i två grupper. I den ena gruppen fick kvinnorna ingen behandling alls. I den andra fick de gå i gruppterapi vid tio tillfällen för att lära sig avslappning.

Hos kvinnorna i behandlingsgruppen minskade antalet värmevallningar per dygn i genomsnitt med ungefär hälften, vilket var betydligt mer än den mindre minskning som sågs i kontrollgruppen.

Effekten hos kvinnorna som lärt sig avslappning fanns också kvar tre månader efter det sista terapitillfället och kvinnorna rapporterade även en förbättrad livskvalitet när det gällde minne, koncentration, sömn och ångest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".