Martin Magnusson, utvecklingschef inom landstinget i Östergötland Foto: Landstinget
Landstinget

"Ett misslyckande"

1:40 min

Det ska inte behöva dröja sex månader att få en cancerdiagnos, det säger landstingets utvecklingschef Martin Magnusson efter vår rapportering om 40-årige Henrik Borg.

– Det är olyckligt när det blir så här. Det är ju någon form av misslyckande för sjukvården, säger Martin Magnusson, läkare och utvecklingschef inom landstinget.

Vårdcentralen och den läkare, som Henrik Borg sökte hjälp hos, har redan fått kritik av Socialstyrelsen, bland annat för att viktiga delar av utredningen missats och att handläggingen inte skett i enlighet med beprövad vetenskap.

Först efter ett halvår fick Henrik en remiss till US i Linköping, där man snabbt gav beskedet att han hade tarmcancer, som hade spridit sig till levern och körtlar.

Martin Magnusson säger nu att ett arbete pågår med att se över riktlinjerna.

– Ju tydligare de gemensamma riktlinjerna blir, ju lättare blir det och ju lättare flyter vårdkedjan på.

Efter flera fall som liknar Henriks, har landstinget också beslutat att primärvårdsläkare ska utbildas för att bli mer observanta på att även personer under 45 år kan drabbas av tarmcancer.

Men Martin Magnusson kan inte lämna några garantier för att det inte ska kunna hända igen.

– Några 100-procentiga garantier går ju aldrig att ge. Däremot kan jag ju garantera är att vi försöker göra det bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista