1 av 2
Sofi Hallberg och Emma Gustafsson med Mille och Lowa. Foto: Raina Medelius
2 av 2
Tommy Carlsson t v och miljönämndens ordförande Jan-Olof Dahlström(S) i Mjölby.
Mjölby

Nya tag mot oönskade gäss

Mjölbybor: ”Man kan ju inte sitta i gräset”
1:51 min

Mjölby kommun planerar för ett nytt försök att bli av med störande kanadagäss vid Svartån genom stan och vid badplatsen Skogssjön. Den här gången ska försöket pågå i fem år.

Bra, tycker Sofi Hallberg och Emma Gustafsson som matar änder tillsammans med Mille och Lowa vid Svartån mitt i stan. Kanadagässen lämnar för mycket avföring efter sig, tycker Emma.

– Det är ju tråkigt när man går hit för man är här mycket på somrarna. Man kan ju inte sätta sig och i gräset är det också massor, säger hon.

– Och så kommer de med sina ungar - de är så aggressiva då så de skrämmer bort en från parkerna och från badplatsen, säger Sofi Hallberg.

Kanadagässen trivs i Mjölby och vid badplatsen Skogssjön. De är orädda och lämnar mycket träck efter sig på land. Tidigare har kommunen försökt begränsa antalet vid Svartån genom att skrämma bort dem och i andra hand skjuta de stora fåglarna så att bara två häckande par blev kvar varje år på en sträcka genom stan.

Nu finns ett förslag till miljönämnden om ett femårigt projekt då kanadagässen, innan de hunnit etablera sig och lägga ägg, ska skrämmas bort, eller i andra hand skjutas. Jan-Olof Dahlström är ordförande i miljönämnden.

– Det här med femårsperioden har vi tagit till för att vi ska lyckas. Ge det lite tid, säger han.

Tommy Carlsson som går förbi håller med om att det är en bra idé att begränsa antalet kanadagäss.

– Ja, de är så många. Så det gör nog inget att hålla efter dem lite, säger han.

En åtgärd som diskuteras är att inte klippa gräset förrän sent på sommaren på en sträcka längs med ån för att kanadgässen inte ska trivas. Men den idén gillar inte Sofi Hallberg.

– För då ser det så ovårdat ut tycker jag, säger hon.

Beslut i miljönämnden ska tas på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".