Thoralf Alfsson (SD). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Östergötland

SD vill porta nysvenskar från riksdagen

3:49 min

SD-ledamöterna Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson har lämnat in en motion till riksdagen där de vill förbjuda personer med dubbelt medborgarskap att bli riksdagsledamöter. Alfsson, som sitter på Östgötabänken i riksdagen, försvarar motionen.

Framför allt handlar det om att det är olämpligt att sitta i vissa riksdagsutskott om man "sitter på två stolar", menar Alfsson.
– Jag ser en lojalitetsrisk. Det finns ett antal utskott som ganska ofta hanterar hemliga dokument och oftast gäller det också utrikes affärer i en eller annan omfattning, säger han.

Så för att man har ett dubbelt medborgarskap är risken stor att man läcker det här vidare till sitt andra hemland?
– Är du uppvuxen i ett land och har kommit till Sverige som vuxen och får ett svenskt medborgarskap så tror jag att du fortfarande har din identitet i ditt hemland och lojaliteter till hemlandet. Det blir en lojalitetskonflikt.

Menar du att den här eventuella dubbla lojaliteten till ett annat land försvinner bara för att min inte är medborgare längre?
– Nej men det ställs ett krav då och jag tror att det finns många som inte vill avsäga sig sitt medborgarskap från ett annat land, säger Thoralf Alfsson.

Torbjörn Björlund, som är vänsterpartistisk riksdagsman från Norrköping, tycker att kravet från Sverigedemokraterna är helt orimligt.
– Det har aldrig varit något problem vad jag vet i svensk historia. Vi har haft spionaffärer där det har varit rena svenskar som har varit spioner, säger han.

Vänsterpartisten tror att det handlar om att Sverigedemokraterna vill utmåla alla som inte är så kallade "rena svenskar" som en fara för samhället.
– Det är ju precis i linje med allt annat de gör. De demoniserar alla som inte är svenska enligt deras mening. Jag vill inte använda för starka ord, men i mina ögon så är det nästintill intelligensbefriat, säger Björlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista