Finspång

Sapa varslar 70 anställda

Sapas VD Tony Elfström: ”Vinsten är inte tillräcklig”
1:14 min

Sapa Profiler AB varslar 70 anställda i Finspång och stänger produktionen i en av sina totalt sex pressar för strängpressning av aluminiumprofiler. Totalt berörs 105 anställda varslet som berör Vetlands utöver Finspång. Företagets VD Tony Elfström säger att företaget inte gått med tillräckligt mycket i vinst.

– Det har ju inte undgått någon att konjunktursläget är svårt i Sverige, säger Tony Elfström.

Två pressar ska stängas, en i Finspång och en i Vetlanda. För Sapa innebär det att företaget omfördelar det produktionsutrymmet till de kvarvarande fyra pressarna.

Enligt VD Tony Elfström är företagets vinst inte tillräckligt stor.

– Den är inte tillräcklig. 2013 blir säkert också ett svårt år.

I februari varslades 15 anställda i Finspång, nu varslas 70 stycken. Men att det ska bli ytterligare varsel framöver är något Tony Elfström säger att det inte finns några planer på.

– Det finns inga sådana beslut eller planer idag, säger Tony Elfström.

På Sapa i Finspång är Magnus Sjöstrand ordförande i IF Metallklubben. Han säger att varslet på 70 anställda kom som en överraskning.

– Det kommer som en överraskning att vi ska lägga ner en press. Sen kanske vi har haft på känn att vi skulle gå ner i skift eller något sånt, men mer än så har det inte känts, säger Magnus Sjöstrand.

I morgon onsdag inleds förhandlingar mellan facket och Sapa Profiler AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".