Arbetsförmedlingen satsar på obemannade kontor. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Östergötland

Bostad krav för att få lära sig svenska

1:49 min

Bostadsbrist i kommunerna gör det svårt för arbetsförmedlingen att hjälpa nyanlända flyktingar att komma in på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen ansvarar för etablering av nyanlända, men för att man ska kunna göra det måste de nyanlända vara bosatta i en kommun och fått undervisning i svenska.

– När uppdraget kom till arbetsförmedlingen ökade också behovet av bostäder. Vi kan se att tillgången inte motsvarar behovet. Här har vi jobbat tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, samt länsstyrelser och lagt fram en rad förslag till regeringen, säger Mathias Wahlsten, som är samordnare på arbetsförmedlingen.

För två år sedan tog arbetsförmedlingen över ansvaret att hjälpa och lotsa de nyanlända flyktingarna in i det svenska samhället. Tidigare hade kommunerna ansvaret.

Arbetsförmedlingen ska bland annat hjälpa de nyanlända flyktingarna att snabbare komma in på arbetsmarknaden. Men bristen på bostäder har försvårat arbetet. När de nyanlända inte får en bostad, får de inte heller någon undervisning i svenska.

Undervisning i svenska är kommunernas ansvar och därmed knutet till den ort du bor. Så länge de nyanlända flyktingarna bor på Migrationsverkets anläggningar får de alltså inte någon språkundervisning. Då har arbetsförmedlingen mycket svårare att lotsa in dem på arbetsmarknaden.

– Vi kan se att det är viktigt att individen får sin bostadssituation löst snabbt. Inte minst för att det annars riskerar att ta bort fokus från utbildning och arbete, som är det som hjälper individen i det långa loppet, säger Mathias Wahlsten.

Nu försöker arbetsförmedlingen att lösa problemet genom att erbjuda de nyanlända undervisning i yrkessvenska.

– Vi har kring 30 personer som bor på anläggningsboende i Valdemarsvik och Finspång, och de har inte rätt till SFI, säger Linda Fors, handläggare på Arbetsförmedlingen i Norrköping.

Hur hjälper ni dem?

– Det är med andra arbetsförberedande utbildningar via arbetsförmedlingen, med inriktning på språk. Allra helst yrkessvenska, moduler för språksvaga och liknande utbildningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista