Amani Al Hubashi i Norrköping. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio.
Norrköping

Chansen till jobb ökar för nyanlända

"Jag fick allt stöd jag behövde"
1:51 min

Nyanlända i Sverige ökar sina möjligheter att komma in på arbetsmarknaden med hjälp av Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Deltagare i programmet har större chans till arbete visar en sammanställning.

För två år sedan tog Arbetsförmedlingen över ansvaret att lotsa nyanlända på arbetsmarknaden. En sammanställning som Arbetsförmedlingen har gjort visar att dom som deltar i programmet har större chans till arbete.

Amani Al Hubashi i Norrköping kom till Sverige för två år sedan. För ett år sen fick hon sitt första jobb. Det hade inte gått utan av arbetsförmedlingen säger hon.

– Jag fick all information och fick allt stöd från Arbetsförmedlingen, säger Amani Al Hubashi.

Sedan två år tillbaka är det Arbetsförmedlingen som ansvarar för att hjälpa och lotsa de nyanlända in i det svenska samhället. Arbetsförmedlingen hjälper de med bland annat samhällsorientering, besök på arbetsplatser, intervjuträning och att hitta praktikplats och jobb.

Amani var bland de första som fick hjälp av arbetsförmedlingens etableringsprogram för två år sedan. Drygt ett år senare hade hon ett jobb på Almi Företagspartner i Norrköping. Nu hjälper hon själv nyanlända att hitta jobb i Sverige.

– Jag jobbar som utbildningskonsult i integrationsfrågor här i Sverige. För att kunna hitta jobb, praktikplatser och hjälpa till att skriva CV och personliga brev, säger Amani Al Hubashi.

Hon har jobbat som journalist i sitt hemland Yemen och behärskar flera språk bland annat Engelska, franska och Arabiska vilket har underlättat för henne att snabbt kunna komma in på arbetsmarknaden berättar hon.

Varje dag kontaktar hon arbetsgivare för att hitta praktikplats och jobb till kursdeltagarna. Och det som förvånar henne mest är arbetsgivarnas hårda krav på språkkunskap och meriter även om det gäller enklare jobb.

– Första frågan är om man kan språket sen handlar det om vad man har för utbildning även om du ska arbeta som städerska eller i affär. Här måste man kunna svenska, även om man kan andra språk, säger Amani Al Hubashi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".