Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Linköping

Lässvårigheter tycks öka bland gymnasieelever

Bildningschefen: ”Det är alarmerande”
1:38 min

En rekordhög andel av eleverna i årskurs ett, på gymnasiet i Linköpings kommun, kan komma att behöva extra stöd under gymnasietiden på grund av lässvårigheter. Det visar kommunens årliga läs-test.

Enligt det läs-test för nya gymnasieelever, som kommunen länge har använt sig av, är det i år nära en femtedel av förstaårseleverna som kan misstänkas ha lässvårigheter. Något som bildningschefen Tommy Johansson tar på stort allvar.
– Det är klart att det är alarmerande. Det betyder ju att vi måste jobba ännu hårdare med de här frågorna, konstaterar han.

Av de cirka 1800 elever som gjort läs-testet i år var det ungefär 300, eller 17 procent, som fick ett så lågt resultat att man kan misstänka att de kommer att behöva extra stöd på grund av lässvårigheter. Och det är alltså den högsta andelen sedan Linköpings kommun började med testet i början av 2000-talet, och betydligt högre än för tio år sen.

Anledningen till att man använder sig av ett sådant här test, är för att man ska kunna ge eleverna det stöd de behöver för att klara av gymnasieämnena. Och det är en metod som blivit uppskattad.
– Våra lärare och de som genomför testet är väldigt nöjda, det är därför vi har hållit på nu i tolv år med det hela. Det fyller den funktion vi är ute efter helt enkelt, säger utbildningschefen.

Vad säger då testet om vad de här eleverna har för svårigheter som gör att de behöver stöd?
– Att de har brister i läshastighet och i bland ordförståelse. Och det är ju där vi tittar på varje elev sedan för att ta itu med de frågorna och lägga in resuserna för att öka deras läsförmåga.

Hur upplever du att resurserna för stöd har räckt till hittills under de här senaste tio åren?
– Ja, det är klart att det är ju omättligt kan man säga. Så länge inte alla blir godkända så finns det ju alltid mer man önskar och vill ha, säger Tommy Johansson.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".