1 av 3
Blomsterhandlare Bodil Jogenvik. Foto: Raina Medelius
2 av 3
Motalaborna Louise Engstrand och Kristina Hermansson på besök i Linköping.
3 av 3
Torghandlare Bengt Wallgren i Linköping.
Östergötland

Julpussen under misteln hotad

2:00 min

Pussar under misteln kan vara hotade i jul. Länsstyrelsen ska göra en drive med oanmälda inspektioner hos handlare som har de fridlysta växterna mistel och lummer. Växterna får inte plockas och säljas hur som helst i Sverige men kan importeras.

Bodil Jogenvik har en blomsteraffär i Linköping och brukar sälja mistel till jul.

– Vi köper den från en grossist i Skåne så jag hoppas allt är helt ok med den, säger hon.

Olle Jonsson jobbar med frågor om artskydd på länsstyrelsen.

– Vi tycker att det är viktigt från länsstyrelsens sida att de som handlar med djur och växter känner till bestämmelserna. När det gäller artskyddet så är det inte alltid som informationen är så välkänd. Därför vill vi göra den här kampanjen, säger han.

Misteln är giftig och slår gärna rot på olika träd. Lummern har små mjuka barr och växer i långa revor. Båda ansågs förr ha magiska krafter - misteln som äktenskapsmäklare och lummern mot trolldom - och båda används av tradition som dekorationer till jul.

I dag är både mistel och lummer fridlysta i Sverige. Men torghandlare Bengt Wallgren i Linköping berättar att det var gott om lummer förr i tiden.

– Det har minskat mycket på de år som jag kommer ihåg. Jag vet inte varför, om det är försurning eller vad det är som gör att de har minskat. Eller om det är ett annorlunda skogsbruk, säger han.

Just förändrad skogsskötsel är en orsak till att lummern har blivit mer ovanlig, säger Olle Jonsson på länsstyrelsen.

– I det moderna skogsbruket har man kalhyggesbruk och det innebär att marken blir betydligt torrare efter huggning. Och framför allt revlummer, som är den vanligaste arten i skogen, är fuktkrävande.

Vad säger du om inspektionerna som ska göras nu?

– Framförallt är det viktigt att vi får ut informationen till dem som handlar så de förstår att det här bör vi inte sälja. Det är lätt att man gör det av misstag och inte vet att det är fridlyst, säger Olle Jonsson.

Louise Engstrand och Kristina Hermansson från Motala besöker Linköping den här dagen och båda brukar emellanåt sätta upp mistel hemma till jul - om de får tag i det. Louise Hermansson har även en konstgjord mistel som hon tycker ser godkänt naturlig ut.

Får man pussar och kyssar om man har mistel uppe?

– Det händer. Om man har tur, konstaterar de båda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista