1 av 3
Eleverna får också lära sig spela piano eller gitarr
2 av 3
Elever i Sankt Anna skola sjunger upp
3 av 3
Sankt Anna skola
Söderköping

Söderköping satsar på musiken

1:33 min

Söderköpings musikklasser gör det här läsåret en satsning för att sprida verksamheten till alla skolor i kommunen. Musiklärare åker till de mindre skolorna två gånger per vecka för de elever som har valt musikprofil, och i Östergötland är det inga andra musikklasser som arbetar på det här sättet.

Wilhelm Karlsson och Gustaf Mörling går på Sankt Anna skola och de har valt att gå i musikprofil.

– För jag tycker det är roligt att sjunga, säger Wilhelm Karlsson.

– Det går bra, det är jättekul. Man blir glad och det är spännande att lära sig nya låtar, säger Gustaf Mörling.

I Söderköpings kommun har alla elever i årskurs 4 till 6 möjlighet att välja musikprofil som innebär att de får två extra musiktimmar i veckan förutom den ordinarie musikundervisningen. På så sätt vill musikklasserna bredda sin verksamhet, berättar musikläraren Emelie Ills Hedgärd.

– Barnen ska slippa byta skola. Tidigare har barnen gått på musik på Haga eller som nu Berga, men nu kommer vi ut istället. Då har många fler möjlighet att gå musikprofil, säger hon.

På Sankt Anna skola går det totalt 33 elever och tolv av dem har valt musikprofil. Den här lektionen ska barnen få lära sig en ny låt som de övar in genom att sjunga efter lärarna. Kristin Leandersson tycker att det kan vara både svårt och lätt att lära sig en ny sång.

– Det är lite svårt i början om man inte har hört låten, men sedan går det bra, säger hon.

Musikläraren Caroline Eksmo tror att satsningen kommer att fortsätta.

– Det har spridit sig så pass mycket i Söderköpings kommun att den här chansen finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista