1 av 2
Spontanidrottsplatsen i Fornåsa. Foto: Hans Wetterhall/Sisu.
2 av 2
Ibrahim Berganovic. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Östergötland

Fotbollsprojekt lyft för klubbar

"Det har sjudit av aktiviteter"
1:46 min

Satsningen med Östergötlands fotbollsförbunds landsbygdsprojekt, "En förening i varje by", har varit lyckosamt. Det konstaterar förbundet nu när det avslutas efter drygt tre år.

Syftet har varit bland annat att ge ungdomar möjlighet att aktivera sig i en fotbollsförening och samtidigt bidra till utvecklingen av orten, och projektledare Ibrahim Berganovic är mycket nöjd med resultatet.

– Absolut, absolut. När man ser vilka effekter det har fått ute i föreningen, hur det har sjudit av aktiviteter och tron på att man kan förändra sin egen tillvaro, säger han.

Projektet har också medfört ett positivt ekonomiskt resultat.

– Vi vet att det har genererat ekonomiska effekter också, totalt har det skapats ungefär 4,5 miljoner kronor som har plöjts in i orten och i föreningarna och det är ju pengar utifrån och det säger sig själv att det skapar en viss stadga och aktiviteter, säger Ibrahim Berganovic.

Klubbarna har kunnat ansöka om pengar för olika ändamål som kan gynna bygden och dess invånare, det kan handla om att skapa en aktivitetsplats, en ny konstgräsplan eller ett gym, men också sånt som inte är direkt idrottsrelaterat, en festplats eller upprustning av en bastu.

I Östergötland är runt 60 av länets 150 fotbollsföreningar rena landsbygdsklubbar, och målsättningen har varit att förutom att det ska finnas goda möjligheter att spela fotboll i sin hemby, också bidra till en aktivare landsbygd på olika sätt.

Det hela har finansierats med hjälp av framför allt EU-pengar och fotbollsförbundet har samarbetat med förutom de lokala klubbarna, även representanter från exempelvis kyrkan, hembygdsföreningar och byalag.

I Fornåsa utanför Motala, har man tack vare projektet kunnat bygga en näridrottsplats med utegym och grillplats. Dedjo Engmark, som är ordförande i Fornåsa IF, ser att man nu har fått en naturlig mötesplats för bygden.

– Folk lämnar huset och går ut och är här ute på rekreationsområdet. Samtligt som mindre barns och ungdomar spelar någonting, så kan de äldre vara på utegymet eller grilla, vilket också sker, och det är jättekul tycker jag, säger Dedjo Engmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".