1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Sara Hesse, utredningsingenjör på Mjölby kommun.
mjölby

"De kör som bildårar"

1:12 min

 I Mjölby är man just nu ute från kommunens sida och mäter hur fort bilarna egentligen kör när de passerar ett övergångställe. Och enligt utredningsingenjör Sara Hesse är bilden så här långt att det går alldeles för fort.

– Vi vill jobba med trafiksäkerhet på ett systematisk sätt och åtgärda där det är som störst brister, och höga hastigheter på övergångstället är ju den största bristen, säger Sara Hesse.

I Mjölby har man därför först kartlagt alla övergångställen i kommunen och nu kontrollerar man då hur fort det går. utifrån resultatet kommer man sedan att prioritera var man först ska sätt in åtgärder, utifrån hur fort bilarna kör.

Man använder en lasermätare av samma typ som den polisen har, och man står ungefär tjugo minuter vid varje övergångställe, för att få en bild av hur det ser ut. Och halvvägs in i mätningen ser det inte så bra ut, menar Sara Hesse:

– De kör som bildårar här. Jag tror att om inte gatan är byggd med några fysiska åtgärder, så tar man sig gärna friheten att köra fort. Så det behövs nog någon form av åtgärd för att man ska komma fram till de låga hastigheter vi vill se vid övergångställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista